ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
















ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΕΓΗΣ
Τα φωτοβολταικα σε στεγες είναι συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά με προορισμό την τοποθέτησή τους σε στέγες κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Τα φωτοβολταϊκά σε στέγες τα τελευταία χρόνια αποτελούν την πιο αξιόπιστη λύση εξοικονόμησης χρημάτων με χρήση ΑΠΕ.
Τα φωτοβολταικα είναι μία τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο η οποία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν πολλά φωτοβολταϊκά με το καθεστώς της "ταρίφας" δηλαδή της αποζημίωσης από το κράτος της ενέργειας που εγχέεται στο δημόσιο δίκτυο (ΔΕΗ).
Όσο το κόστος των φωτοβολταικών μειώνεται τόσο ο κλάδος μετακινείται προς την άμεση παραγωγή και κατανάλωση της ηλιακής ενέργειας κοντά στη θέση παραγωγής είτε με τα αυτονομα φωτοβολταικα είτε με τα φωτοβολταικα αυτοπαραγωγής (net metering).
Τα οικιακά φωτοβολταικά αποτελούν την πιο δημοφιλή χρήση της ηλιακής τεχνολογίας καθώς τα νοικοκυριά είναι οι καταναλωτές εκείνοι που έχουν ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Συνήθως ονομάζονται φωτοβολταικα στέγης ή φωτοβολταικά σε στέγες και διακρίνονται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες:
Φωτοβολταικα Αυτονομίας
Κτίρια τα οποία δεν έχουν ρεύμα για διάφορους λόγους (είτε γιατί είναι απομακρυσμένα από το δίκτυο, είτε γιατί δεν έχουν άδεια κλπ.) μπορούν να εκμεταλευτούν τον ήλιο εγκαθιστώντας ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.
Τα αυτονομα φωτοβολταικα λειτουργούν χωρίς σύνδεση με τη ΔΕΗ παράγοντας ρεύμα από τον ήλιο και αποθηκεύοντάς το σε μπαταρίες για τις περιόδους έλλειψης ηλιοφάνειας (συννεφιά, νύχτα).
Φωτοβολταϊκά σε στεγες Αυτοπαραγωγης
Τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής είναι διασυνδεδεμένα φωτοβολταικα τα οποία παράγουν ενέργεια από τον ήλιο η οποία αφαιρείται από την καταναλισκόμενη ενέργεια. Ο χρήστης με αυτόν τον τρόπο πληρώνει μόνο τη διαφορά ενέργειας αν η καταναλισκόμενη είναι μεγαλύτερη από την παραγώμενη από τα φωτοβολταικά.
Φωτοβολταικά σε στέγες με ταρίφα
To πρόγραμμα "φωτοβολταικα σε στεγες" συνεχίζεται στην Ελλάδα. Σπίτια που δεν είναι μόνιμες κατοικίες και έχουν ΔΕΗ συμφέρει να εγκαθιστούν ένα διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό με ταρίφα.
Τί είναι το πρόγραμμα "φωτοβολταϊκά σε στέγες";
Από την ανακοίνωση του προγράμματος φωτοβολταικά σε στέγες, τον Ιούλιο του 2009, η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σε στέγη ή σε ταράτσα αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες και αποδοτικότερες επενδύσεις στη χώρα μας καθώς επιδοτείται η πώληση της ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκα στεγης με ικανοποιητική τιμή (0.12€/kWh) ενώ το εισόδημα είναι αφορολόγητο και εγγυημένο για 25 έτη.
Είτε επιθυμείτε να τοποθετήσετε ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη σας (κεραμοσκεπή), είτε στην ταράτσα σας (δώμα), η απόδοση της επένδυσης αγγίζει και ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις το 15% του αρχικού κεφαλαίου χωρίς να συνυπολογίζεται το περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος. Κάθε περίπτωση (στέγη ή ταράτσα) όμως είναι διαφορετική και απαιτεί εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για τη βέλτιστη εκμετάλλευσή της.
Η μελέτη και η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σε στέγη έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με την εγκατάσταση σε ταράτσα:
Το βασικότερο χαρακτηριστικό μιας στέγης είναι ότι είναι δεδομένη η κλίση και ο προσανατολισμός της. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετήσουμε τα φωτοβολταϊκά πλαίσια χωρίς να διαφοροποιηθούμε από τη δομή της κεραμοσκεπής και κατά συνέπεια το γεγονός αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Επιπλέον, ο τρόπος κατασκευής των ελληνικών στεγών με πολλά σπασίματα, κυρίως για λόγους αισθητικής, επιβάλλει τη μελέτη από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο με χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων θα εκπονήσει μελέτη για την αποφυγή ή την βέλτιστη αντιμετώπιση των σκιάσεων και των διαφορετικών προσανατολισμών.
Παρομοίως πρόβλημα σκιάσεων δημιουργείται από καμινάδες, προεξοχές για σοφίτες, κεραίες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, τα οποία έχουν τοποθετηθεί χωρίς κανείς να έχει προβλέψει τη μελλοντική αξιοποίηση της στέγης με χρήση φωτοβολταικών.
Τέλος, η ευαισθησία της στέγης σε εισροή υδάτων απαιτεί ειδικό τεχνικό προσωπικό το οποίο θα εκτιμήσει εκ των προτέρων τον τρόπο κατασκευής της στέγης (ξύλινος σκελετός, ξύλινα δοκάρια πάνω σε πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, κολυμπητά σε τσιμεντοκονία) και με ειδικό τρόπο θα τοποθετήσει τις βάσεις των φωτοβολταϊκών χωρίς καμία παρέμβαση στη στεγανότητα της σκεπής.
Οι τρεις πρώτες ιδιαιτερότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω συνοψίζονται στη βέλτιστη αντιμετώπιση σκιάσεων και διαφορετικών προσανατολισμών η οποία εξηγείται αναλυτικά στη σελίδα φωτοβολταϊκά με απλά λόγια.
Συνοπτικά αναφέρεται στο σημείο αυτό ότι όταν ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο σκιάζεται, παράγει μικρότερο ρεύμα, το οποίο επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλη τη σειρά φωτοβολταϊκών με τα οποία είναι συνδεδεμένο, μειώνοντας ουσιαστικά τη συνολική παραγωγή ενέργειας.
Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι όταν ένα πλαίσιο σκιάζεται μειώνεται ο χρόνος ζωής του καθώς αποτελεί σημείο συμφόρησης (bottleneck) για την ομάδα των πλαισίων με τα οποία είναι συνδεδεμένο και συνεπώς όλη η ενέργεια των υπολοίπων συσσωρεύεται στα άκρα του και καταναλώνεται με τη μορφή θερμότητας.
Παρομοίως, όταν δύο πλαίσια έχουν διαφορετικό προσανατολισμό, παράγουν διαφορετική ποσότητα ενέργειας και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας. Συνεπώς όταν συνδεθούν μαζί θα παράγουν λιγότερη ενέργεια από ότι το καθένα μόνο του.
Ο πρώτος τρόπος να αποφευχθεί το φαινόμενο των σκιάσεων είναι η σύνδεση σε σειρά των πλαισίων εκείνων που σκιάζονται σχεδόν ταυτόχρονα ώστε το πρόβλημα να περιορίζεται μόνο σε αυτά. Παρομοίως και για την περίπτωση διαφορετικών προσανατολισμών συνδέονται τα πλαίσια με ίδιο προσανατολισμό μαζί.
Στις στέγες όμως πολλές φορές το πρόβλημα γίνεται αρκετά σύνθετο καθώς σκιάσεις και διαφορετικοί προσανατολισμοί συνδυάζονται καθιστώντας το πρόβλημα περισσότερο πολύπλοκο.
Στις περιπτώσεις αυτές δεν αρκεί ο απλός διαχωρισμός σε ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά, καθώς οι συνήθεις αντιστροφείς (inverter) μπορούν να υποστηρίξουν βέλτιστα δύο και το πολύ τρείς διαφορετικές ομάδες πλαισίων, και χρησιμοποιούνται ειδικοί αντιστροφείς οι οποίοι χειρίζονται το κάθε πλαίσιο ξεχωριστά δίνοντας τη δυνατότητα κάθε φωτοβολταϊκό να παράγει το μέγιστο που μπορεί χωρίς να επηρεάζεται από άλλα πλαίσια.
Όσον αφορά την τελευταία ιδιαιτερότητα των φωτοβολταϊκών σε στέγες που αναφέρθηκε παραπάνω, σχετικά με τη στεγανότητα, ο εγκαταστάτης του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να στηρίξει τα πλαίσια με τρόπο τέτοιο ώστε όχι μόνο να αντέχουν τις υψηλότερες δυνατές ριπές ανέμου αλλά και χωρίς να διαταράξει τη στεγανότητα της σκεπής.
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος απαιτείται η πλήρης κατανόηση της κατασκευαστικής δομής της στέγης (ξύλινα δοκάρια, πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα με δοκάρια) ώστε να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα αγκύρια τα οποία θα στηρίξουν το φωτοβολταϊκό σύστημα πάνω στα υποκείμενα δοκάρια της στέγης χωρίς να τρυπηθεί κανένα κεραμίδι.
φωτοβολταικα στεγης
Για κάθε περαιτέρω πληροφορία για φωτοβολταϊκά σε στέγες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η Theo De Protect έχοντας εγκαταστάση εκατοντάδες οικιακά φωτοβολταικα σε στέγες εγγυάται την καλύτερη επιλογή για το φωτοβολταϊκό της στέγης σας.
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ
Υπαίθρια φωτοβολταϊκά συστήματα
Η Ελλάδα, λόγω της εδαφολογικής της μορφολογίας, των κλιματικών συνθηκών της και της γεωγραφικής της θέσης, σε συνδυασμό με το νομικό πλαίσιο για την παραγωγή και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθιστούν έναν από τους ελκυστικότερους χώρους στην Ευρώπη για την κατασκευή μεσαίας και μεγάλης κλίμακας Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Η υψηλή παραγωγικότητα των έργων, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας καθιστα τις επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιώσιμες και άκρως αποδοτικές.
Η Theo De Protect αξιοποιώντας την εμπειρία των στελεχών της και του τεχνικού δυναμικού της, καθώς και του τεχνικού και μηχανολογικού του εξοπλισμού της υποστηρίζει τον επενδυτή, σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του έργου έως την ολοκλήρωση και λειτουργία του.
Η Theo De Protect αναλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή Φωτοβολταϊκών πάρκων μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Η στελέχωση της εταιρίας σε επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, οι επενδύσεις της σε τεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και η συνεργασία της με δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης του επενδυτή σε όλα τα στάδια του έργου.